Govt. & Bank Exams Latest News.

RAILWAY PREVIOUS PAPER 01

Friday 09 March 2018

PAPER 01

1. Which of the following article is related to Freedom of Privacy?
Ans: Article 21

2. Which gas is produced from bleaching powder?
Ans: Chlorine Gas

3. Minimum natural disaster is caused by?
Ans: Movements of the Earth

4.  The Battle of Talikota (26 January 1565), a watershed battle fought between the
Ans: Vijayanagara Empire and the Deccan sultanates

5. Which is the largest island of world?
Ans: Greenland

6. Dilwara famous temple belongs to which religion?
Ans: Jain

7. Right to Education through which amendment?
Ans: 86th Amendment

8. One of the mughal king in India who died while playing polo?
Ans: Qutb-ud-din Aibak

9. Who was the 'Political Guru' of Mahatma Gandhi ?  
Ans: Gopal Krishna Gokhale

10. Which gases are used in refrigerator for cooling?
Ans: Ammonia

11. Rio Summit is done for?
Ans: The United Nations Conference on Environment and Development (UNCED)


12. Which of the following article is related to Freedom of Privacy?
Ans: Article 21

13. Who is known as “Father of Renaissance in India”?
Ans: Raja Ram Mohan Roy

14. Through which part in plants Food translocation is occurred?
Ans: Phloem

15. Which is the outermost ranges of Himalayas?
Ans: Shivalik

16. Sahitya Academy Awards are given in how many languages?
Ans: 24

17. Which is not an external storage memory?
Ans: CD RAM

18. What element causes radioactive pollution in Kerala?
Ans: Thorium

19. What causes water rains in North Western India? 
Ans: Western disturbance in wind

20. Which state has the least population?
Ans: Sikkim

21. Washing Machine is based on what concept?
Ans: Fuzzy Logic

22. Which part of the brain is associated with hearing?
Ans: Cerebrum

23. Headquarter of SAARC is situated at?
Ans: Kathmandu, Nepal

24. Who is present PM of Nepal ?
Ans: Pushpa Kamal Dahal

25. Which of these are soluble in water?
Ans: Sodium sulphate

26) Where the Headquarters of FIFA are located?
Ans: Zurich 

27) Which monument is called Dream of Stones?
Ans: Panch Mahal

28) Which component is responsible for acid rain?
Ans: Nitrogen Oxides & Sulfer Di-Oxide 

29) "A thing of Beauty is Joy forever" is written by?
Ans: John Keats 

30) Boiling Point of Water Depends upon?
Ans: Atmospheric Pressure 

31) Which among the following state has the highest literacy rate ? 
Ans: Mizoram 

32) What is Zeolite ?
Ans: Hydrated Aluminosilicate Minerals 

33) What is the minimum no. of members to be present in Parliament to start the proceedings of the house?
Ans:1/10th of total seats, 55 

34) In which year did the Kakori Robbery took place?
Ans: 1925 

35) Siachen Glacier is a dispute between which 2 countries?
Ans: India & Pakistan 

36) Who is the First Female Governor of an Indian State?
Ans: Sarojini Naidu 

37) Which among the following Government Bodies accounts are not audited by CAG?
Ans: Local Body 

38) Which Desert has high gold reserves?
Ans: Gobi 

39) Pollutant, being the biggest source of air pollution in world?
Ans: Carbon Monoxide 

40) Name the Process by which Bubbles from Liquid are formed?
Ans: Surface Tension

 

                              IN HINDHI 

 

 

1. निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद गोपनीयता की स्वतंत्रता से संबंधित है?
उत्तर: अनुच्छेद 21

2. ब्लीचिंग पाउडर से किस गैस का उत्पादन होता है?
उत्तर: क्लोरीन गैस

3. न्यूनतम प्राकृतिक आपदा का कारण होता है?
उत्तर: पृथ्वी के आंदोलन

4. तालिकोटा की लड़ाई (26 जनवरी 1565), एक जल युद्ध जिसमें दोनों के बीच लड़ाई हुई
उत्तर: विजयनगर साम्राज्य और दक्कन सल्तनतें

5. विश्व का सबसे बड़ा द्वीप कौन सा है?
उत्तर: ग्रीनलैंड

6. दिलवाड़ा प्रसिद्ध मंदिर किस धर्म से संबंधित है?
उत्तर: जैन

7. संशोधन के माध्यम से शिक्षा का अधिकार?
उत्तर: 86 वां संशोधन

8. भारत के मुगल राजा में से एक पोलो खेलते समय मर गया?
उत्तर: कुतुब-उद-दीन ऐबक

9. महात्मा गांधी के 'राजनीतिक गुरु' कौन थे?
उत्तर: गोपाल कृष्ण गोखले

10. ठंडा करने के लिए रेफ्रिजरेटर में कौन सा गैसों का उपयोग किया जाता है?
उत्तर: अमोनिया

11. रियो समिट के लिए क्या किया जाता है?
उत्तर: पर्यावरण और विकास पर संयुक्त राष्ट्र सम्मेलन (यूएनसीईडी)


12. निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद गोपनीयता की स्वतंत्रता से संबंधित है?
उत्तर: अनुच्छेद 21

13. "भारत में पुनर्जागरण के पिता" के रूप में कौन जाना जाता है?
उत्तर: राजा राम मोहन रॉय

14. पौधों में किस भाग के माध्यम से खाद्य स्थानान्तरण हुआ है?
उत्तर: फ्लोएम

15. हिमालय की सबसे ऊपरी सीमा क्या है?
उत्तर: शिवालिक

16. साहित्य अकादमी पुरस्कार कितने भाषाओं में दिए गए हैं?
उत्तर: 24

17. कौन सा बाहरी मेमोरी नहीं है?
उत्तर: सीडी रैम

18. क्या तत्व केरल में रेडियोधर्मी प्रदूषण का कारण बनता है?
उत्तर: थोरियम

19. उत्तर पश्चिमी भारत में पानी के बारिश का क्या कारण है?
उत्तर: हवा में पश्चिमी अशांति

20. किस राज्य में कम से कम आबादी है?
उत्तर: सिक्किम

21. वॉशिंग मशीन क्या अवधारणा पर आधारित है?
उत्तर: फजी लॉजिक

22. मस्तिष्क का कौन सा हिस्सा सुनवाई के साथ जुड़ा हुआ है?
उत्तर: सेरेब्रम

23. सार्क के मुख्यालय पर स्थित है?
उत्तर: काठमांडू, नेपाल

24. वर्तमान में नेपाल के प्रधान मंत्री कौन हैं?
उत्तर: पुष्पा कमल दहल

25. इनमें से कौन सी पानी में घुलनशील हैं?
उत्तर: सोडियम सल्फेट

26) जहां फीफा का मुख्यालय स्थित है?
उत्तर: ज्यूरिख

27) कौन सा स्मारक स्प्रिंग ऑफ़ स्टोन्स कहलाता है?
उत्तर: पंच महल

28) एसिड बारिश के लिए कौन सा घटक जिम्मेदार है?
उत्तर: नाइट्रोजन ऑक्साइड और सुल्फर डाय-ऑक्साइड

29) "सौंदर्य की बात हमेशा आनन्द है" द्वारा लिखी जाती है?
उत्तर: जॉन कीट्स

30) पानी की उबलते बिंदु पर निर्भर करता है?
उत्तर: वायुमंडलीय दबाव

31) निम्न राज्यों में से कौन सा साक्षरता दर सबसे ज्यादा है?
उत्तर: मिजोरम

32) जिओलाइट क्या है?
उत्तर: हाइड्रेटेड अल्युमीनोसिलेट मिनरल्स

33) न्यूनतम संख्या क्या है सदन की सभा की कार्यवाही शुरू करने के लिए संसद में उपस्थित होना चाहिए?
उत्तर: कुल सीटें 1/10 वीं, 55

34) काकोरी डकैती किस वर्ष में हुई?
उत्तर: 1 9 25

35) सियाचिन ग्लेशियर का विवाद किसके बीच है?
उत्तर: भारत और पाकिस्तान

36) भारतीय राज्य का प्रथम महिला राज्यपाल कौन है?
उत्तर: सरोजिनी नायडू

37) सीएजी द्वारा निम्नलिखित सरकारी निकाय खातों में से कौन सी लेखापरीक्षित नहीं हैं?
उत्तर: स्थानीय निकाय

38) कौन सा रेगिस्तान में उच्च सोने का भंडार है?
उत्तर: गोबी

39) प्रदूषक, दुनिया में वायु प्रदूषण का सबसे बड़ा स्रोत है?
उत्तर: कार्बन मोनोऑक्साइड

40) प्रक्रिया का नाम जिसके द्वारा तरल से बुलबुले बनते हैं?
उत्तर: सतह के तनाव