Govt. & Bank Exams Latest News.

mppsc pre quiz 01

Friday 22 December 2017

modern-indian-history-freedom-struggle MCQ QUIZ FOR MPPSC / CG PSC


Treaty of Salbai is associated with which of the following wars?

[A] First Anglo–Mysore War

[B] First Anglo-Maratha War

[C] Second Anglo-Maratha War

[D] Second Anglo-Mysore War


Correct Answer: B [First Anglo-Maratha War]


The Treaty of Salbai was signed on May 17, 1782, by representatives of the Maratha Empire and the British East India Company after long negotiations to settle the outcome of the First Anglo-Maratha War. Under its terms, the Company retained control of Salsette and Broach and acquired guarantees that the Marathas would defeat Hyder Ali of Mysore and retake territories in the Carnatic.


Which of the following kingdoms granted the "Golden Farman" to Holland to trade freely in the state?

[A] Hyderabad

[B] Bijapur

[C] Golkunda

[D] Ahmednagar


Correct Answer: C [Golkunda]


In 1632, the English obtained the Golden Farman with the right to trade in the kingdom of Golkunda for a fixed duty of 500 PAGODAS a year.


At which of the following places was the first ever European township constructed in India?

[A] Kochi

[B] Chinsurah

[C] Surat

[D] Chennai


Correct Answer: A [Kochi]


Fort Kochi in Ernakulam district of Kerala is the first European township in India. It is a water-bound region toward the south-west of the mainland Kochi.


4. Which among the following Congress sessions was known for concession of separate electorates for the Muslims by the Congress Party?

[A] 1913 Karachi Session

[B] 1915 Bombay Session

[C] 1916 Lucknow Session

[D] 1917 Calcutta Session

Correct Answer: C [ 1916 Lucknow Session ]


Lucknow Session 1916 {presided by Ambica Charan Majumdar) was known for concession of separate electorates for the Muslims by the Congress Party.

5. During Freedom Struggle, Rabindranath Tagore renounced his Knighthood in protest for?

[A] Partition of Bengal

[B] Jallianwalla Bagh Massacre

[C] Execution of Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev

[D] None of them


Correct Answer: B [ Jallianwalla Bagh Massacre ]


Rabindranath Tagore had renounced his knighthood against the Jallianwalla Bagh Massacre. He had written to Lord Chelmsford regarding this.

6. Which of the following is NOT a correct statement with respect to Surendranath Banerjee?

[A] He was co-founder of Indian National Association

[B] He was founder of Ripon College in Kolkata

[C] He is known to have evolved National Consciousness as a formal concept

[D] He co-founded Sadharan Brahmo Samaj with Anandmohan Bose

Correct Answer: D [ He co-founded Sadharan Brahmo Samaj with Anandmohan Bose ]


The fourth statement is not correct. Banarejee had co-founded Indian National Association with Anandmohan Bose but was not related to Sadharan Brahmo Samaj which was created by Bose along with Shibnath Shastri, Sib Chandra Deb, Umesh Chandra Dutta etc.

7. The Cartaz system with reference to naval trade was used by which of the following?

[A] Dutch

[B] French

[C] English

[D] Portuguese

Correct Answer: D [ Portuguese ]


Cartaz system referred to a naval trade license or pass issued by the Portuguese in Indian ocean during the sixteenth century. A similar system used by British was navicert system in 20th century.


8. Which of the following Governor Generals was called "Liberator of India Press"?

[A] Lord William Bentinck

[B] Sir Charles Metcalfe

[C] Lord Auckland

[D] Lord Ellenborough

Correct Answer: B [ Sir Charles Metcalfe ]


Sir Charles Metcalfe (1835-36) is known to have given full liberty to the press and thus was known so. He had though a short tenure which ended quickly due to politics at home.


Shivaji had formed a council of eight ministers that administered the Maratha empire. The council was named as:

[A] Nyaya Pradhan

[B] Ashta Sena

[C] Ashta Siddhi

[D] Ashta Pradhan

Correct Answer: D [Ashta Pradhan]


Ashta Pradhan was a council of eight ministers that administered the Maratha empire. The council was formed in 1674 by founding Emperor Chhatrapati Shivaji.The term Ashta Pradhan literally translates to "the Prime Eight", from the Sanskrit ashta ("eight") and pradhan ("prime"). The body discharged the functions of a modern council of ministers; this is regarded as one of the first successful instances of ministerial delegation in India. The council is credited with having implemented good governance practices in the Maratha heartland, as well as for the success of the military campaigns against the Mughal Empire.



Which among the following events was a major set back to Khilafat Movement?

[A] Announcements of concession to Muslims by British Government

[B] Pact signed between Indian National Congress and Muslim League

[C] Revolution in Turkey

[D] Violence in Chauri Chaura


Correct Answer: C [Revolution in Turkey]


In 1922, there was a revolution in Turkey under the leadership of Mustafa Kamal Pasha, under whom a secular government was established over there. This government buried the concept of Khilafat within two years and the result was that Khilafat Conference had lost its raison d ‘etre and was dying thereafter.