Govt. & Bank Exams Latest News.

day 5 quiz 03

Tuesday 06 March 2018

General knowledge for ssc rrb vyapam and other exams


Q1. Which was the first Indian News Paper to offer an online edition? 

एक ऑनलाइन संस्करण की पेशकश करने वाला पहला भारतीय समाचार पत्र कौन सा था?

(A) Hindustan Times 

(B) The Times of India 

(C) The Hindu 

(D) The Indian Express 

Answer-(C) The Hindu 

 

Q2. The main kingdom of Kanishka was:- 

कनिष्क का मुख्य राज्य था: -

(A) Purushpur 

(B) Alipur 

(C) Indraprastha 

(D) Prayag 

Answer-(A) Purushpur 


Q3. Operation ‘Sankat Mochan’ was carried out by Union Government to evacuate Indian citizens 

stranded in __________.  भारतीय नागरिकों को निकालने के लिए केंद्र सरकार द्वारा ऑपरेशन 'संकल्प मोचन' किया गया था

(A) South Sudan 

(B) North Korea 

(C) Sri-Lanka 

(D) Pakistan 

Answer-(A) South Sudan 

 

Q4. The Kumbh Mela at Allahabad was initiated by which King?

 इलाहाबाद में कुंभ मेला किस राजा ने शुरू की थी? 

(A) Harshvardhan 

(B) Dhruvasena 

(C) Narsimhavarman 

(D) Akbar 

Answer- (A) Harshvardhan 

 

Q5. What instrument is used to measure the intensity of earthquakes? 

 भूकंप की तीव्रता को मापने के लिए कौन सा साधन उपयोग किया जाता है?

(A) Seismograph 

(B) Quake meter 

(C) Barometer 

(D) None of these 

Answer-(A) Seismograph 


Q6. Which is the tallest peak in the Himalayan mountain range? 

हिमालय पर्वत श्रृंखला में सबसे ऊंची चोटी कौन सी है?

 

(A) Hindu Kush 

(B) Mt Everest 

(C) Kunlun 

(D) Tirich Mir 

Answer- (B) Mt Everest 

 

Q7. Paul Betty won “2016 man booker prize” for his novel:- 

पॉल बेट्टी ने अपने उपन्यास के लिए "2016 मैन बुकर पुरस्कार" जीता: -

(A) The White Boy Shuffle 

(B) The Sell Out 

(C) Tuff 

(D) Slumber-land 

Answer- (B) The Sell Out 

 

Q8. Total number of articles in the Universal Declaration of Human rights are __________

मानव अधिकारों की सार्वभौम घोषणा में कुल संख्याएं हैं ____________. 

(A) 20 

(B) 30 

(C) 15 

(D) 24 

Answer-(B) 30 

 

Q9. What is the minimum Age criteria for contesting for Presidentship in India? 

भारत में राष्ट्रपति पद के लिए चुनाव लड़ने के लिए न्यूनतम आयु के मानदंड क्या हैं?

(A) 35 years 

(B) 30 years 

(C) 28 years 

(D) 21 years 

Answer-(A) 35 years 

 

Q10. Hiuen Tsang came to India from which place? 

। ह्यूएन त्सांग किस जगह से भारत आया था?

(A) Japan 

(B) Tibet 

(C) China 

(D) Iran 

Answer-(C) China