Govt. & Bank Exams Latest News.

RAILWAY QUIZ

Monday 26 February 2018

MATH QUIZ FOR RAILWAY ALP AND OTHER POST 



1. By selling oranges at 32 a rupee a man loses 40%. How many for a rupee should he sell in order to gain 20%.
(a) 16
(b) 32
(c) 48
(d) 52

 

2.Arvind purchased a wrist watch with 30% discount on the labelled price. He sold it with 40% profit on the price he bought. What was his percent loss on the labelled price? 
(a) 8
(b) 2
(c) 6
(d) 4

3.The marked price of a watch was Rs. 720/-. A man bought the same for Rs. 550.80/- after getting two successive discounts, the 1st being 10%. What was the 2nd discount? 
(a) 12%  
(b) 14%
(c) 15%
(d) 18%

4.The cost of manufacture of an article was Rs. 900/-. The trader wants to gain 25% after giving a discount of 10%. The marked price should be : 
(a) Rs.1500/-
(b) Rs.1250/-
(c) Rs.1200/-
(d) Rs.1000/-
5.A person distributes his pens among four friends A, B, C, D in the ratio 1/3 ∶ 1/4 ∶ 1/5 ∶ 1/6 What is the minimum  number of pens that the person should have? 
(a) 45
(b) 57
(c) 65
(d) 75
6.A, B, C and D purchase a gift worth Rs. 60/-. A pays 1/3 of what others are paying, B pays 1/3rd of what others are paying and C pays 1/4th of what others are paying. What is the amount paid by D ? 
(a) 15
(b) 16
(c) 18
(d) 14

7.The arithmetic mean of the scores of a group of students in a test was 52. The brightest 20% of them secured a mean score of 80 and the dullest 25%, a mean score of 31. The mean score of remaining 55% is : 
(a) 45
(b) 50
(c) 51.4 approx.
(d) 54.6 approx.

8.The average age of 14 girls and their teacher's age is 15 years. If the teacher's age is excluded, the average reduces by 1. What is the teacher's age? 
(a) 35 years
(b) 32 years
(c) 30 years
(d) 29 years

9.The price of sugar having gone down by 10%, a consumer can buy 5 kg more sugar for Rs. 270/-. The difference between the original and reduced price per kg is 
(a) 60 paise
(b) 75 paise
(c) 53 paise
(d) 62 paise

10.The value of a machine depreciates every year at the rate of 10% on its value at the beginning of that year. If the current value of the machine is Rs. 729/-, it’s worth 3 years ago was : 
(a) Rs.800/-
(b) Rs.1,000/-
(c) Rs.750.87/-
(d) Rs.947.10/-

Answers ....

 

2.(b) Let MP = 100, cp = 70
SP = 70 * 140/100 =98
Lose % = 2%

3.(c) 1st discount = 10%
Price after discount = 72 – 72 = 648
2nd  discount = 748 – 550.8 = 97.2
Discount = 15%

4.(b) CP = 900
SP = 900 * 125/100
MP = 900 * 125/100 * 100/90
= 1250

5.(b) A : B : C : D = 1/3 :  ¼ : 1/5 : 1/6
= 20 : 15 : 12 : 10
Required = 20 + 15 + 12+10 = 57

6.(c) 3A = B + C + D
4A = A + B + C + D, A = 60/4 = 15
3B = A + C + D
4B = A + B + C + D, B = 60/4 = 15
4C = A + C + D
5C = A + B + C + D, C = 60/5 = 12
D = 60 – (15 + 15 + 12) = 60-32=18

7.(c) Let Required average = x
52 = (20*80 + 25 * 31 + 55 * x)/100 = 51.36

8.(d) Let teacher age be x
15(14 + 1) = x + 14 * 14
X = 29

9.(a) 5 kg = 10% of 270
1 kg = 27/5 = 5.4
Original price = (5.4 * 100)/90 = 6
Difference = 6 – 5.4
= 0.6

10.(b) Let Required price be x
x * 90/100 * 90/100 * 90/100 = 729

x = 10,000