Govt. & Bank Exams Latest News.

MADHYA PRADESH QUIZ 22

Saturday 06 January 2018

OBJECTIVE QUESTIONS FOR MPPSC / CG PSC 2018


1.Where did Netaji Subhash Chandra Bose established provisional Government of Free India ?
  जहां नेताजी सुभाष चंद्र बोस ने स्वतंत्र भारत की अनंतिम सरकार की स्थापना की?

[A] Singapore
[B] Rangoon
[C] Malaysia
[D] Germany

2.Vinoba Bhave was the first person to offer satyagraha. In     which year he offered individual satyagraha?
विनोबा भावे सत्याग्रह की पेशकश करने वाला पहला व्यक्ति था। किस साल में उन्होंने व्यक्तिगत सत्याग्रह की पेशकश की?

[A] 1939
[B] 1940
[C] 1941
[D] 1942

3. Who among the following is / are credited for founding of the Indian National Congress?
भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की स्थापना के लिए निम्नलिखित में से कौन सी श्रेय दिया जाता है?

[A] A.O. Hume
[B] A.O. Hume and Dinshaw Edulji Wacha
[C] Dadabhai Nauroji, A.O. Hume and Dinshaw Edulji Wacha
[D] None of the above

4.At which of the following sessions of Congress the resolution    of Poorna Swaraj was passed?
 कांग्रेस के निम्नलिखित सत्रों में से पूर्ण स्वराज का संकल्प पारित किया गया था


[A] Bombay
[B] Luckonw
[C] Lahore
[D] Karachi

5. Under Government of India Act 1935, Congress contested elections in which year?
भारत सरकार अधिनियम 1 9 35 के तहत, किस साल कांग्रेस ने चुनाव लड़ा


[A] 1936
[B] 1937
[C] 1938
[D] 1939
 
6. Which among the following place related to salt agitation?                नमक आंदोलन से संबंधित निम्नलिखित जगहों में से कौन सा है?

[A] Palampur
[B] Dharsana
[C] Mehsana
[D] None of the above

7. Which is the only state in India producing muga silk ?
भारत में मुगा रेशम उत्पादन करने वाला एकमात्र राज्य कौन 

[A] Assam
[B] Bihar
[C] Orissa
[D] West Bengal

8. Which among the following plateaus in India lie between Aravali & Vindhya region? 
भारत में निम्नलिखित पठारों में से कौन सा अरवली और विंध्य क्षेत्र के बीच है

[A] Chota Nagpur Plateau
[B] Malwa Plateau
[C] Deccan Plateau
[D] None of the above

9. Central Research Institute for Dryland Agriculture is loacted at: कृषि हेतु केन्द्रीय अनुसंधान संस्थान को इस पर आजाद किया गया है:

[A] Hyderabad
[B] Bangalore
[C] Chennai
[D] Amaravati

10. The following hills are present where Eastern Ghats and Western Ghats meet ?
निम्नलिखित घाटियां मौजूद हैं, जहां पूर्वी घाट और पश्चिमी घाट मिलते हैं?

[A] Cardamom Hillls
[B] Annamalai Hills
[C] Nilgiri Hills
[D] Sahyadri hils

11 .Major Dhyanchand’s birthday is celebrated as National Sports Day in India, on which among the following dates?
मुख्य ध्यानचन्द का जन्मदिन भारत में राष्ट्रीय खेल दिवस के रूप में मनाया जाता है, जिस पर निम्नलिखित तिथियों में से एक है?

[A] July 29th
[B] August 29th
[C] March 29th
[D] April 29th

12. Grand Slam is used in which of the following games?
निम्नलिखित खेलों में से किस में ग्रैंड स्लैम का प्रयोग किया जाता है?

[A] Table Tennis
[B] football
[C] Badminton
[D] none of the above

13. Who among the following was the First Indian Cricketer to bag 500 wickets in Test matches?
टेस्ट मैचों में 500 विकेट लेने वाले पहले भारतीय क्रिकेटर निम्नलिखित में से कौन थे?
[A] Kapil Dev
[B] Srinath
[C] Anil Kumble
[D] Harbhajan Singh

14. First Indian Satellite Aryabhatta was launched in which year
?    पहले भारतीय उपग्रह आर्यभट्ट को किस वर्ष में शुरू किया गया था
[A] 1970
[B] 1972
[C] 1975
[D] 1980

15. Who among the following was last satavahana ruler ?
निम्नलिखित में से कौन अंतिम सतावना शासक था?

[A] Simukha
[B] Krishna
[C] Yagnashathkarni
[D] Pulomavi

 

ANSWERS - 

 

  1. A
  2. B
  3. C
  4. C
  5. B
  6. B
  7. D
  8. A
  9. B
  10. A
  11. C
  12. A
  13. B
  14. C
  15. C