Govt. & Bank Exams Latest News.

DAY 8 QUIZ 01 FOR RAILWAY AND SSC

Friday 09 March 2018

GENERAL KNOWLEDGE FOR GOVT EXAM


1. All of the following are normally found in urine except-
निम्नलिखित सभी सामान्यतः मूत्र में पाए जाते हैं-

A. Glucose / ग्लूकोज
B. Sodium ions / सोडियम आयन
C. Uric acid / यूरिक एसिड
D. Urea /  यूरिया


2. Which Salt is used in photography?
फोटोग्राफी में कौन सा नमक उपयोग किया जाता है?

A. Phosphorus Nitrate /फास्फोरस नाइट्रेट
B. Silver Nitrate /रजत नाइट्रेट
C. Sodium Nitrate /सोडियम नाइट्रेट
D. Sodium Chloride / सोडियम क्लोराइड

3. In elephants, which teeth are grow into huge tusks?
हाथियों में, दांत बड़े दागों में क्यों बढ़ते हैं?

A. Incisors of the lower jaw / निचली जबड़े के incisors
B. Canines of the upper jaw /  ऊपरी जबड़े के कुत्तों
C. Incisors of the upper jaw / ऊपरी जबड़े के incisors
D. Molars of the lower jaw /  निचले जबड़े के मूला

4. Tip of the match-stick contains-
मैच-स्टिक की टिप-

A. Phosphorus penta oxide /  फास्फोरस पेंटा ऑक्साइड
B. White phosphorus / व्हाइट फास्फोरस
C. Red phosphorus /लाल फॉस्फोरस
D. Phosphorus penta chloride / फास्फोरस पेंटा क्लोराइड

5. Commercial name of Sodium bicarbonate is-
सोडियम बाइकार्बोनेट का व्यावसायिक नाम

A. Washing soda /वाशिंग सोडा
B. Baking soda / बेकिंग सोडा
C. Bleaching powder / ब्लीचिंग पाउडर
D. Soda ash / सोडा राख

6. Which lands in human body produced growth Harmon ?
मानव शरीर में कौन-सी भूमि वृद्धि हारमोन का उत्पादन करती है?

A. Adrenal / अधिवृक्क
B. Pancreas / अग्न्याशय
C. Pitutary / Pitutary
D. Thyroid / थायराइड

7. From evolutionary point of view which one f the following is more advances ?
. विकासवादी दृष्टिकोण से जो निम्न में से एक है और अधिक प्रगति है?

A. Crocodile / एक मगरमच्छ
B. Dolphin / डॉल्फिन
C. Shark / शार्क
D. Tortoise / कछुआ

8. Which one of the following Mineral is required for muscle contraction ?
मांसपेशियों के संकुचन के लिए निम्न खनिज में से कौन सा आवश्यक है?

A. Calcium / कैल्शियम
B. Iron /आयरन
C. Sodium / सोडियम
D. Zinc / जिंक

9. What is key ingredient of Vinegar that you use in diet ?
आप सिरका में प्रमुख खाद्य पदार्थ का प्रयोग करते हैं

A. Acetic acid / एसिटिक एसिड
B. Ascorbic acid / एस्कोर्बिक एसिड
C. Benzoic Acid / बेनोज़िक एसिड
D. Nicotinic Acid / निकोटीनिक एसिड


10. Which of the following receives message from hypothalmus and communicates with other endocrine glands ?
निम्न में से कौन सा hypothalmus से संदेश प्राप्त करता है और अन्य अंतःस्रावी ग्रंथियों के साथ संचार करता है?

A. Pituitary /पिट्यूटरी 
B. Thyroid / थायरॉयड
C. Pancreas / अग्न्याशय
D. Thymus /  थ्यूमस

11. What is the maximum age limit prescribed for the post of the President of India?
भारत के राष्ट्रपति पद के लिए निर्धारित अधिकतम आयु सीमा क्या है?

(a) 58 years
(b) 60 years
(c) 62 years
(d) There is no maximum age limit

12. 243. Where is Silicon Valley located in India?
 भारत में सिलिकॉन वैली कहां स्थित है?

(a) Dehradun
(b) Bangalore
(c) Hyderabad
(d) Srinagar

13. Under which of the following systems does RBI issues currency notes?
आरबीआई मुद्रा के नोटों की निम्न में से कौन सी व्यवस्था करता
है
(a) Fixed Fiduciary System
(b) Maximum Fiduciary System
(c) Fixed Minimum Reserve System
(d) Proportional Reserve System

14. When is the International Human Rights Day observed?
अंतर्राष्ट्रीय मानव अधिकार दिवस कब मनाया जाता है?

(a) December 10th
(b) October 24th
(c) November 25th
(d) None of the above

15. Which of the following was the capital of Pakistan till 1959?
 1959 तक पाकिस्तान की राजधानी कौन सी थी?

(a) Islamabad
(b) Karachi
(c) Lahore
(d) Hyderabad

16. In India FEMA has replaced
भारत में फेमा ने प्रतिस्थापित किया है

(a) FERA
(b) FETA
(c) FENA
(d) FELA

17. What is Depreciation?
मूल्यह्रास क्या है?

(a) Gross national product - Net national product / सकल राष्ट्रीय उत्पाद - शुद्ध राष्ट्रीय उत्पाद
(b) Net national product - Gross national product / नेट राष्ट्रीय उत्पाद - सकल राष्ट्रीय उत्पाद
(c) Gross national product - Personal income / सकल राष्ट्रीय उत्पाद - व्यक्तिगत आय
(d) Personal income - Personal taxes / व्यक्तिगत आय - व्यक्तिगत कर

 

18. The sectors in the economy are classified into public and private on the basis of
अर्थव्यवस्था के क्षेत्र को सार्वजनिक और निजी के आधार पर वर्गीकृत किया जाता है

(a) employment conditions /  रोजगार की स्थिति
(b) nature of economic activities /आर्थिक गतिविधियों की प्रकृति
(c) ownership of enterprises /उद्यमों का स्वामित्व
(d) use of raw materials  /कच्चे माल का उपयोग 

19. ‘My Experiments With Truth’ is the autobiography of
 'सत्य के साथ मेरा प्रयोग' की आत्मकथा है

(a) Maulana Abul Kalam Azad
(b) Govind Vallabh Pant
(c) M.K. Gandhi
(d) Tara Ali Beg

20. Stagflation is a combination of
मुद्रास्फीति एक संयोजन का है

(a) stagnation and deflation / स्थिरता और अपस्फीति
(b) stagnation and recession / स्थिरता और मंदी
(c) stagnation and inflation   /स्थिरता और मुद्रास्फीति
(d) stagnation and recovery / स्थिरता और वसूली

 

ANS - 
1. A
2. B
3. C
4. C
5. B
6. C
7. B
8. A
9. A
10.A
11.D
12 .B
13. C
14. A
15. C
16. A
17  A
18. C
19. C
20 .C